Uefa Europa League competitie

Home » Wedden op sport » Uefa Europa League competitie

 DE UEFA EUROPA LEAGUE

Hoe is de UEFA Europa League competitie ontstaan?

De UEFA Europa League is het tweede belangrijkste Europese voetbaltoernooi. Ze wordt jaarlijks georganiseerd door de Union of European Football Associations (UEFA). De Europa League draagt die naam sedert het seizoen 2009-2010 en is in feite de samensmelting van de in 1971-1972 opgerichte Europacup II (die zelf in 1999 opgenomen werd in de in 1960 opgerichte UEFA Cup) en de in 1961 opgerichte minder belangrijke Intertoto Cup.

De beste ploegen in deze competitie

In tegenstelling tot de Champions League biedt de Europa League veel meer perspectief aan de niet-kampioenen van het voorbije seizoen. Runner-ups en andere ploegen die al of niet nipt de titel misten of om welke reden ook pas op het einde van het seizoen sterk zijn geworden, krijgen hier een extra kans op revanche. Ook ploegen uit minder sterke voetballanden krijgen kans tegen toppers en subtoppers uit te komen.

Recordhouder

Sedert 1971-1972 is Sevilla FC recordhouder van de Europa Cup II/Europa League met 6 overwinningen. Het wordt gevolgd door vier teams die elk 3 keer de beker wonnen:

Inter Milaan, Juventus FC, Liverpool FC en Atlético Madrid. Van 1971-1972 tot 2020-2021 hebben Spaanse ploegen met 11 stuks het meest overwinningen behaald. Zij geven hiermee Italië en Engeland (beide 11x), Duitsland (6x) en Nederland (4x) het nakijken.

België bracht tot nu toe (met Anderlecht in 1982) slechts één beker naar huis. In 2020-2021 bereikten Manchester United, AS Roma, Arsenal FC en Villareal CF de halve finales.

De laatste 10 jaar

Nemen we de Europa League resultaten vanaf 2009-2010 onder de loep, dan blijft Sevilla koploper met 4 overwinningen, gevolgd door Atlético Madrid (3), Chelsea (2), Manchester United (1) en FC Porto (1). Ook sinds de competitie Europa League wordt genoemd, bleven de Spaanse en Engelse ploegen domineren. Bij de runner-ups zien we echter een grotere variëteit van nationaliteiten: Engeland en Portugal werden elk 3x tweede, terwijl Spanje, Nederland, Italië en Oekraïne een kwartet vormen met elk 1 tweede plaats.

Sevilla FC

Sevilla FC

Het Spaanse Sevilla FC werd buiten die ene keer in 1946 nooit meer nationaal kampioen. Het won wel 5 keer de Spaanse beker en 1x de Spaanse Supercup. Het won sedert 2006 zesmaal de Europacup II/Europa League, onder meer in 2020. In 2006 won het de Europese Supercup.

Club Atlético de Madrid

Atlético Madrid

Atlético Madrid werd 10 keer nationaal kampioen (recentst in 2014), won 10 keer de Spaanse beker (recentst in 2012-2013 ) en 2 keer de Spaanse Supercopa (recentst in 2014). Europees was de club 3 keer (verliezend) finalist in de Europacup I/Champions League. Het won wel 3 keer de Europa League (recentst in 2018).

Chelsea FC

Chelsea

Chelsea werd sedert het begin de Engelse competitie in 1888 zesmaal nationaal kampioen, waarvan vijfmaal in de Premier League sedert 1992. Het won ook achtmaal de Engelse FA Cup. Haar grootste prestatie blijven de 2 overwinningen in de Europacup I/Champions League. Ook de 2  overwinningen in de Europacup II/Europa League mogen er zijn.

Manchester United

Manchester United

Manchester United is de succesrijkste ploeg uit de Engelse voetbalgeschiedenis. Met 20 titels is ze recordhouder in de nationale competitie. Daarvan behaalde ze er 13 in de Premier League sedert 1992. Manchester was bovendien 12 keer FA Cupwinnaar. Het won driemaal de Europacup I/Champions League en éénmaal de Europacup II/Europa League.

FC Porto

FC Porto

Sinds de start van de Portugese voetbalcompetitie in 1922 werd FC Porto 29 keer kampioen. Slechts SL Benfica deed beter. FC Porto won bovendien reeds tweemaal de Europacup I/Champions League (in 1987 en 2004) en tweemaal de Europacup II/Europa League (in 2003 en 2011). Het won bovendien 17 keer de Portugese beker en 21 keer de Portugese Supercup.

Hoe zit de competitie in elkaar?

De kwalificatiefase start met een voorronde, waarin zestien ploegen uit de landen met de laagste UEFA-coëfficiënten tegen elkaar uitkomen. De winnaars stromen door naar de eerste kwalificatieronde.

kwalificatieronde

In een eerste, tweede en derde kwalificatieronde wordt er gestreden voor een plaats in de play-off ronde. In de tweede en derde kwalificatieronde wordt er telkens met twee aparte reeksen gewerkt: die van de kampioenen en de niet-kampioenen. Er stromen dus geregeld ploegen in die tot op een zekere hoogte de Champions League betwistten.

play-offronde

Ook in de daaropvolgende play-offronde wordt er met een reeks van kampioenen (16 ploegen) en niet-kampioenen (26 ploegen) gewerkt. De 21 winnaars mogen naar de groepsfase van het hoofdtoernooi.

Groepsfase

In de groepsfase van het hoofdtoernooi is er plaats voor 48 ploegen, die verdeeld worden in 12 groepen van elk 4 teams. Daarvan zijn er 17 rechtstreeks geplaatste teams, 21 winnaars van de play-off ronde, 6 verliezers van de play-off ronde van de Champions League en 4 verliezers van de derde kwalificatieronde (niet-kampioenen) van de recentste Champions League.

Knock-outfase

De nummers 1 en 2 van iedere groep gaan samen met 8 afvallers uit de Champions League door naar de knock-outfase, waarin dus 32 teams tegen elkaar spelen.

loting voor de zestiende finales

Tijdens de loting voor de zestiende finales hebben de 12 groepswinnaars en de 4 sterkste nummers 3 uit de eerste ronde van de Champions League een geplaatste status. De 12 nummers 2 en de 4 slechtste nummers 3 van de eerste ronde in de Champions League hebben een ongeplaatste status. De geplaatste teams worden geloot tegen de ongeplaatste teams. Clubs die in dezelfde groep zaten en clubs uit eenzelfde land kunnen in deze ronde niet tegen elkaar uitkomen.

Vanaf de achtste finales is er geen geplaatste en ongeplaatste status meer en kunnen alle clubs tegen elkaar uitkomen.

Extra informatie

Topscorer aller tijden in de Europacup II/Europa League is de Zweed Henrik Larsson met 40 doelpunten.

– De Tsjech Jan Sýkora scoorde in 2016 na 10,69 seconden het snelste doelpunt ooit in deze competitie.

– Op basis van twee UEFA-coëfficiënten rangschikt de UEFA landen en clubs naar sterkte. De competitiecoëfficiënt betreft de nationale competitie. De positie in de ranglijst bepaalt hoeveel clubs ieder land mag afvaardigen naar de Champions League, de Europa League en de Conference League.

Landen met het beste competitiecoëfficiënt

De vijf best gerangschikten in deze ranglijst zijn in 2020-2021 Spanje, Engeland, Italië, Duitsland en Frankrijk. Respectievelijk 8e en 9e zijn Nederland en België. Op basis van de clubcoëfficiënt worden de clubs naar sterkte gerangschikt. De vijf beste in dit klassement zijn in 2020-2021 Bayern München, Barcelona, Juventus, Real Madrid en Atlético Madrid.  De eerste Nederlandse club is Ajax op de 19e plaats, de eerste Belgische is Club Brugge op de 43e plaats.

– Na het Heizeldrama van 1985 (met 39 doden) tijdens de  Europacup I-finale tussen Liverpool en Juventus,  werden de Engelse clubs voor vijf jaar uit de Europese competities gesloten.

Place2bet wenst u veel plezier!

Place2bet Sport & Casino België