DE UEFA CHAMPIONS LEAGUE
Hoe is de Champions League competitie ontstaan?
De UEFA Champions League is het belangrijkste Europese voetbaltoernooi en wordt georganiseerd door de Union of European Football Associations (UEFA). Het toernooi wordt onder die naam gespeeld sinds 1992, maar stond eerder bekend als de Europacup I (ook wel UEFA Beker voor landskampioenen genoemd). De UEFA vertegenwoordigt de nationale voetbalbonden van Europa, organiseert clubcompetities in Europa (zoals de UEFA Champions League en Europa League) en beheert het prijzengeld, regels en mediarechten voor deze competities. Ze is een van de zes continentale organisaties van de Fédération Internationale de Football Association (FIFA). Van alle continentale organisaties wordt de UEFA als de rijkste en meest invloedrijke beschouwd. Door de hoge salarissen, spelen bijna alle topvoetballers in de wereld in Europese competities, waarbij rijke voetballanden zoals Engeland, Italië en Spanje duidelijkst aanwezig zijn. Zo kwamen 13 van de 32 landenteams van het WK voetbal 2010 uit Europa.
Europacup I
De allereerste Europacup I vond plaats in het seizoen 1955-1956. De eerste vijf finales werden gewonnen door Real Madrid. De eerste editie die onder de naam Champions League werd gespeeld in 1993, werd gewonnen door Olympique Marseille.
Het kampioenschap wordt gespeeld tussen de ploegen die vooraan eindigen in de nationale competities, en dus niet louter tussen de landskampioenen.
De beste ploegen in deze competitie
De recordhouder
De recordhouder van het aantal Europa CUP I/Champion League overwinningen is Real Madrid met 13 overwinningen.
De top vijf worden vervolledigd met AC Milan (7), Bayern München en FC Liverpool (elk 6) en FC Barcelona.
De beste runner-up
De beste runner-up aller tijden is Juventus FC met 7 tweede plaatsen.
Daarmee mag de Italiaanse club ook de meest gefrustreerde ploeg van de Champions League genoemd worden. Ze blijven evenzeer een geduchte tegenstander.
Hoe zit de competitie momenteel in elkaar?
Heden ten dage nemen rond de 80 clubs uit de nationale competities van de 55 UEFA-landen deel aan de Champions League. Het aantal plaatsen dat aan elk land toegewezen wordt, hangt af van de UEFA-coëfficiënt. Dit coëfficiënt is gebaseerd op de recente prestaties in de Europese competities.
Dit varieert van vier plaatsen voor de vier beste nationale competities tot een plaats voor de minst presterende groep.
De winnaars van de voorgaande UEFA Champions League en UEFA Europa League zijn gegarandeerd van deelname aan de groepsfase van de volgende UEFA Champions League.
De voorronde
In de voorronde spelen slechts vier kleine clubs tegen elkaar. De twee winnaars van de wedstrijden betwisten een finale om te bepalen wie naar de eerste kwalificatieronde mag. De twee verliezende clubs stromen door naar de tweede kwalificatieronde van de Europa League.
Eerste kwalificatieronde
In de eerste kwalificatieronde is er plaats voor 34 van de beste ploegen uit landen met een lagere UEFA-coëfficiënt. De 16 winnaars van deze ronde mogen naar de tweede kwalificatieronde. De verliezers mogen naar de tweede kwalificatieronde van de Europa League.
Tweede kwalificatieronde
Tijdens de tweede kwalificatieronde komen er nieuwe ploegen toe: 20 landskampioenen en 6 vice-kampioenen. Ze spelen tegen elkaar in twee aparte reeksen: die van de kampioenen en die van de niet-kampioenen. De winnaars stromen door naar de derde kwalificatieronde, de verliezers naar de derde kwalificatieronde van de Europa League.
Derde kwalificatieronde
In de derde kwalificatieronde stromen er weer nieuwe ploegen in, waaronder een aantal kampioenen (10) en runner-ups (6) uit grotere competities.
Ook in deze ronde komen beide groepen in een aparte kampioenen- en niet-kampioenenreeks tegen elkaar uit.
De verliezende kampioenen stromen door naar de play-offronde van de Europa League, de verliezende niet-kampioenen naar de groepsfase van het hoofdtoernooi van de Europa League.
play-off ronde
In de daaropvolgende play-off ronde zijn er twee afzonderlijke groepen: die van de kampioenen (8) en die van de niet-kampioenen (4).
De verliezers uit beide groepen stromen door naar de groepsfase van het hoofdtoernooi van de Europa League.
De groepsfase
Voor de groepsfase van het hoofdtoernooi worden 32 ploegen verdeeld over 8 groepen met elk 4 clubs.
Teams van eenzelfde land mogen niet in dezelfde groep uitkomen.
Van die 32 teams zijn er 26 rechtstreeks geplaatste ploegen en 6 winnaars van de play-off ronde.
De knock-outfase
Tot slot is er de knock-outfase met de achtste finale, de kwartfinale, de halve finale en de finale.
Algemene info
– Topscorer aller tijden in de Europacup I/Champions League is Cristiano Ronaldo met 134 doelpunten. Dezelfde Ronaldo scoorde ook het meeste goals in één Europa League seizoen: 17 in totaal.
– Het record van het hoogst aantal gespeelde wedstrijden in de Europacup I/Champions League ooit staat met 177 op naam van Iker Casillas (Real Madrid/FC Porto). Hij wordt op de hielen gevolgd door Cristiano Ronaldo.
– De Nederlander Roy Makaay scoorde in 2007 het snelste doelpunt ooit in deze competitie. Daar deed hij amper 10,12 seconden over.
-Op basis van twee UEFA-coëfficiënten rangschikt de UEFA landen en clubs objectief op sterkte. De competitiecoëfficiënt betreft de nationale competitie. De positie in de ranglijst bepaalt hoeveel clubs ieder land mag afvaardigen naar de Champions League, de Europa League en de Conference League.
De vijf beste landen
De vijf best gerangschikten in deze ranglijst zijn in 2020-2021 Spanje, Engeland, Italië, Duitsland en Frankrijk. Respectievelijk 8e en 9e zijn Nederland en België.
– Op basis van de clubcoëfficiënt worden de clubs naar sterkte gerangschikt. De vijf beste in dit klassement zijn in 2020-2021 Bayern München, Barcelona, Juventus, Real Madrid en Atlético Madrid. De eerste Nederlandse club is Ajax op de 19e plaats, de eerste Belgische ploeg is Club Brugge op de 43e plaats.
– De Europese dwergstaat Liechtenstein kan niet deelnemen aan de Europa League omdat het geen nationale competitie heeft. Liechtenstein heeft wel zeven clubs, maar die spelen alle in de Zwitserse competitie.
– Het Heizeldrama van 1985 had grote gevolgen voor de Engelse voetbalcompetitie. In het Brusselse stadion waar de finale van de Europacup I van het seizoen 1984-1985 werd gespeeld tussen Liverpool en het Italiaanse Juventus braken zware rellen uit. Britse hooligans raakten er slaags met Juventus supporters. Er vielen heel wat gewonden en ook 39 doden. Er werd nadien besloten om alle clubs uit de competitie voor vijf jaar ver uit te sluiten van deelname aan de Europese competitiewedstrijden.
Place2bet wenst u veel plezier!