Hoe is het Wereldkampioenschap voetbal ontstaan?

Home » Wedden op sport » Hoe is het Wereldkampioenschap voetbal ontstaan?

Het Wereldkampioenschap (WK) voetbal

Het wereldkampioenschap voetbal is ontstaan vanuit de Olympische Spelen, waar voetbal door het IOC sedert 1900 als een olympische discipline was erkend. De Olympische titel werd toen nog betwist tussen drie of vier amateurclubs.

De in 1904 opgerichte Fédération Internationale de Football Association (FIFA) probeerde in 1906 een internationaal voetbaltoernooi te organiseren dat losstond van de Olympische Spelen, maar deze eerste poging voor een wereldkampioenschap voetbal mislukte. Vanaf 1908 werden de steeds groter wordende Olympische Spelen onder toezicht van de FIFA geplaatst. In 1914 erkende de FIFA de Olympische Spelen wel als “WK voetbal voor amateurs” en organiseerde ze de Spelen ook, maar het ‘probleem’ bleef dat enkel amateurploegen konden deelnemen.

Het allereerste officiële WK voetbaltoernooi

Mede door de toenemende spanningen tussen het IOC en de FIFA omtrent de status van amateurvoetballers organiseerde de FIFA in 1930 het allereerste officiële wereldkampioenschap voetbaltoernooi. Het vond plaats in Uruguay en alle ploegen van waar ook ter wereld konden zonder voorafgaande kwalificatie deelnemen. Omwille van de reisduur en reiskosten besloten slechts vier Europese landen (waaronder België) na lang aandringen deel te nemen. Uiteindelijk traden 13 landen aan. Gastland Uruguay werd de eerste officiële wereldkampioen.

De beste ploegen in deze competitie 

In de 21 tot nog toe georganiseerde toernooien werd Brazilië 5 keer wereldkampioen en is daarmee recordhouder. Duitsland en Italië volgen met 4 titels. Argentinië, Frankrijk en Uruguay pakten elk 2 keer goud. Engeland en Spanje mochten elk 1 keer de WK-trofee binnenrijven.

Als we ons baseren op de landen die in de vijf recentste WK-edities bij de top vier konden eindigen, dan scoorde Duitsland het best met 4 optredens. Brazilië, Argentinië, Frankrijk en Nederland slaagden daar 2 keer in.

FIFA-wereldranglijst

Een relevante parameter voor de actuele sterkte van een nationale ploeg is de FIFA-wereldranglijst, die gebaseerd is op alle gespeelde interlandwedstrijden, zowel kwalificatiewedstrijden, vriendschappelijke als internationale toernooiwedstrijden. In april 2021 stonden de landen die in het WK in de laatste vijf edities schitterden of die momenteel als kanshebber op de titel, top of subtop worden gezien als volgt gerangschikt in de FIFA-ranglijst van 210 landen: België (nummer 1), Frankrijk (2), Brazilië (3), Engeland (4), Portugal (5), Spanje (6), Italië (7), Argentinië (8), Uruguay (9),  Duitsland (12), Nederland (16).

Belgische gouden ploeg

De topspelers van de Belgische gouden ploeg van de laatste jaren zijn jammer genoeg dertigers geworden. Los van die leeftijd blijft België tot het kransje kanshebbers horen, samen met de hierboven genoemde klassieke WK-groten ondanks hun eventuele recentere ups en downs.

Topploegen kunnen natuurlijk altijd ontgoochelen, zoals Duitsland en Brazilië in het recentste WK van 2018. Duitsland moest met een laatste plaats in zijn groep de koffers pakken. In hetzelfde WK  verrasten dan weer enkele outsiders, zoals Kroatië, dat de finale speelde. Enkel Frankrijk loste de verwachtingen voor 100% in.

Hoe zit de competitie in elkaar?

Het wereldkampioenschap voetbal vindt om de vier jaar plaats. Via continentale voorrondes kunnen 31 landenteams zich plaatsen voor de groepsfase van de eindronde. Met het gastland erbij, dat automatisch geplaatst is, komen we tot 32 teams.

6 continentale confederaties

Er zijn 6 continentale confederaties bij de FIFA aangesloten. Het aantal WK-tickets voor de groepsfase dat elke confederatie via de voorrondes toegekend kan krijgen, hangt af van de sterkte van het continent. Momenteel zijn die als volgt verdeeld:  Europa (UEFA) 13, Afrika (CAF) 5, Azië (AFC) 4 of 5 (+1), Noord-Amerika, Centraal-Amerika, Caraïben, en de Zuid-Amerikaanse landen Guyana, Suriname, evenals het Franse overzeese departement Frans-Guyana (CONCACAF) 3 of 4, Zuid-Amerika (CONMEBOL) 4 of 5, Oceanië (OFC)  0 of 1. Het enige overblijvende ticket is voor het organiserend land.

De voorrondes

De organisatie van de voorrondes verloopt in de verschillende confederaties niet identiek. Bij sommige wordt de kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal gecombineerd met de kwalificatie voor een continentaal toernooi. Zo worden in Europa 10 van de 13 beschikbare tickets veroverd door de 10 groepswinnaars van de Europese WK-voorronde. De tien runner-ups en de twee beste groepswinnaars van de Nation League spelen via een play-off tegen elkaar voor de resterende 3 plaatsen.

Tot en met het WK 2002 was de regerende wereldkampioen automatisch geplaatst, maar sinds dan moet ook het land van de wereldkampioen kwalificatierondes spelen om zich te plaatsen voor de eindronde.

De 64 wedstrijden van het WK 2022 worden gespeeld in vijf speelsteden die samen acht stadions hebben.

De WK-eindronde

De WK-eindronde begint met de groepsfase, waarin in twaalf dagen tijd 4 wedstrijden per dag worden gespeeld.

Na de groepsfase volgt de knock-outfase, die aanvangt met de achtste finales, waarin 2 wedstrijden per dag worden gespeeld. De winnaars gaan naar de kwartfinales. De vier winnaars daarvan stoten door naar de halve finales. In de troostfinale spelen de verliezers van de halve finales de troostfinale. De winnaar van de finale wordt voor vier jaar regerend wereldkampioen.

Algemene info

– Duitsland speelde het vaakst de finale: achtmaal. Het is met vier keer verlies meteen recordhouder van het aantal verloren finales. Nederland geraakte driemaal in de finale, die ze telkens verloor.

– WK-topscorer aller tijden is de Duitser Miroslav Klose met 16 doelpunten.

– Het snelste doelpunt ooit in een WK-eindronde werd gescoord door de Turkse spits Hakan Sükür na 10,8 seconden tijdens de troostfinale van het WK 2002 tegen Zuid-Korea. Christian Benteke maakte het snelste doelpunt ooit van de WK-kwalificatie door in 2016 na 8,1 seconden voor België te scoren tegen Gibraltar.

– Van alle continentale organisaties wordt de UEFA als de rijkste en meest invloedrijke beschouwd. Door de hoge salarissen komen bijna alle topvoetballers van de wereld uit in Europese competities., waarbij rijke voetballanden zoals EngelandItalië en Spanje duidelijkst aanwezig zijn. Niet minder dan 13 van de 32 landenteams van het WK voetbal 2010 kwamen uit Europa.

– Het eerstvolgende WK-toernooi in Qatar vindt plaats van 21 november tot 18 december 2022. Met 28 speeldagen wordt dit WK het kortste toernooi in meer dan vier decennia. Omdat de hitte in dit land in de zomer spelen quasi onmogelijk maakt, wordt het WK in de winter betwist. Toch ligt de gemiddelde temperatuur in de wintermaanden nog rond de 29°, wat mogelijk een niet onbelangrijke rol kan spelen. Comfortabeler is dan weer het feit dat alle WK 2022-speelsteden en -faciliteiten binnen een straal van 60 kilometer liggen.

Vanaf 2026 zal de WK-eindronde betwist worden met 48 landen.

Place2bet wenst u veel plezier!

Speel met mate. Geniet van het spel.

Place2bet Sport & Casino België