Kort door de bocht zijn sportweddenschappen weddenschappen die aangegaan worden door een speler die een bepaald bedrag inzet en hierbij de uitslag van de wedstrijd of een evenement voorspelt. Indien de voorspelde uitslag correct is, verdient de wedder een bepaald bedrag. Klopt de voorspelde uitslag echter niet, dan is de speler het ingezette bedrag helaas kwijt.
Place2bet wenst je veel succes met sportweddenschappen in België
Dat sportweddenschappen in België een hot topic vormen, daar kunnen we niet omheen. Geregeld haalt de controverse over deze weddenschappen de media en bij heel wat sportteams staat er een logo van een gokbedrijf op de borst te blinken. Maar hoe zijn sportweddenschappen eigenlijk ontstaan en welke mogelijkheden zijn er om eraan deel te nemen? Wij zetten het even kort voor jou op een rijtje.
De mens is een competitief beestje en waagt al eens graag een gokje, dat is van alle tijden. De eerste sporen van sportweddenschappen werden al gevonden bij de Oude Grieken. Sportweddenschappen zijn dus op zijn minst al 2.000 jaar oud. Met hun grote sporttraditie, denk maar aan de Olympische en Korinthische Spelen, hadden de Oude Grieken natuurlijk heel wat troeven in handen om sportevenementen te organiseren waar alleman kon op wedden. Voetbal zoals wij het op de dag van vandaag kennen, bestond toen nog niet, maar er werd volop ingezet op sportieve wedstrijden zoals atletiek en andere disciplines van de Olympische spelen, die we van hen geërfd hebben.
De Romeinen die niet veel later de heerschappij van de Grieken inpikten, namen de traditie over. Er werd heel wat gewed op de strijdende gladiatoren in de arena’s. Deze gevechten op leven en dood zorgden voor vermaak en spektakel en brachten heel wat volk op de been. Het was een eer om als rijke Romein te mogen fungeren als editor muneris, wat zoveel betekent als ‘de organisator van wedstrijden’. Diezelfde editor mocht aan het einde van de wedstrijd bovendien ook bepalen of de verliezende gladiator al dan niet mocht blijven leven.
Specifiek voor de weddenschappen op voetbal is Engeland ongetwijfeld de bakermat. Men mag wel stellen dat de Britten het voetbal hebben ‘uitgevonden’. De Footbal Association bestaat al sinds 1863, wat hen wereldwijd meteen tot oudste officiële voetbalbond maakt. Ook het wedden op voetbalwedstrijden vindt zijn oorsprong in Engeland.
Betting on the Favorite, houtsnede uit 1870 (Wikipedia)
Wedden op voetbal werd dus eerst en vooral populair in Groot-Brittannië, maar gaandeweg gingen zowat alle landen overstag voor het inzetten op een voetbalwedstrijd, en uiteindelijk ook op andere sportweddenschappen. Wedden op voetbal is ondertussen uitgegroeid tot een booming business en geeft heel wat mensen verstrooiing en de kans om helemaal op te gaan in een sportwedstrijd.
Door de komst van het internet werd wedden op sportwedstrijden nog veel toegankelijker. Het betekende de grote doorbraak bij een veel breder publiek. Tegenwoordig is een gokje wagen dan ook een fluitje van een cent, het kan vanuit de luie zetel, volledig anoniem.
Ongetwijfeld heb je die cijfertjes met een quotering ook al wel bij aanbieders van sportweddenschappen gezien, maar hoe werkt dat nu eigenlijk? Om te beginnen is het goed te weten dat er altijd twee partijen zijn: degene die gaat wedden en de bookmaker die de weddenschap aanbiedt.
De volgende stap in het proces is dat degene die gaat wedden bepaalt wat hij of zij gaat inzetten. In vaktermen wordt dit ook wel de ‘stake’ genoemd. Dit is dus letterlijk en figuurlijk wat je op het spel zet.
Een andere term is ‘odd’. Hier komen we dan bij de eerder genoemde quotering. Het is een soort van kansberekening die wordt uitgevoerd door de bookmaker. Er zijn allerlei factoren die een rol spelen bij het tot stand komen van deze kansberekening.
Er zijn twee mogelijkheden waarop een weddenschap kan worden aangegaan, en waaruit een bookmaker ook meteen zijn winst haalt:
Dit is een type van weddenschap die wordt aangegaan tussen een speler enerzijds en de organisator anderzijds. De organisator bepaalt voordat de wedstrijd begint wat de quotering is van een sportuitslag – dus de odds –waarbij een speler een bepaald bedrag kan inzetten. Deze odds bepalen wat een speler krijgt uitbetaald indien hij een weddenschap afsluit en deze uiteraard ook wint.
Dit is een weddenschap tussen twee spelers. De organisator van de weddenschap krijgt hiervoor een vooraf bepaalde commissie.
Wat kun je winnen? Je ingezette geld maal de odds is wat je uiteindelijk op zak kunt steken, als je het bij het rechte eind hebt natuurlijk. Zet je bijvoorbeeld 10 euro in en was de odd 2.00, dan krijg je uiteindelijk 20 euro uitbetaald. Een mooie winst toch?
Wat ooit begon met een simpele 1, 2 of een x, is ondertussen uitgegroeid tot een florerende business met honderden mogelijkheden. Niet alleen kan er op zowat elke sport en competitie ter wereld gewed worden, het aantal mogelijkheden dat je per wedstrijd hebt, is ook nog eens immens. Op zowat elke gebeurtenis kun je inzetten. Denk maar aan de eerste inworp bij een voetbalwedstrijd, de eerste ace bij een tenniswedstrijd of wie er als eerste over de finishlijn komt bij een F1-race. Hoewel de meeste gokkers het nog bij winst, verlies of gelijkspel houden, is alles mogelijk.
De meest eenvoudige en ook meest gespeelde manier om op een wedstrijd in te zetten is een 1×2-weddenschap. Inzetten kan pre-match of live, voor de volledige wedstrijd of per speelhelft. Inzetten bij een 1×2-weddenschap bij een bekerwedstrijd is enkel mogelijk voor de reguliere speeltijd. Strafschoppen en verlengingen tellen niet mee.
Het principe van een 1×2 weddenschap is eenvoudig: kies ‘1’ als je denkt dat de thuisploeg de wedstrijd zal winnen, kies ‘2’ als je denkt dat de bezoekende ploeg zal winnen en kies voor een X als je denkt dat de wedstrijd op een gelijkspel zal eindigen.
Het lijkt makkelijk, maar er komt toch enig denkwerk bij kijken, zeker wanneer men hoopt op de uitbetaling van een forse winst. Enkele tips bij het inzetten:
Populaire varianten op de klassieke 1, 2 of x weddenschappen
Een Double Chance weddenschap is bekend als de ‘veiligere variant’ van de 1×2-weddenschap. Je zet namelijk niet in op 1 mogelijkheid, maar wel op 2 mogelijke uitslagen. Je kiest dus een ‘1’ en een ‘x’ wanneer je gokt op winst voor de thuisploeg of een gelijkspel en je kiest een ‘x’ en een ‘2’ wanneer je wil inzetten op gelijkspel ofwel winst voor de uitploeg. De kans dat je wint wordt op die manier verdubbeld, maar helaas wordt het te winnen bedrag tegelijk ook kleiner.
Een Double Chance weddenschap kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld twijfelt omdat de topscorer van de favoriete ploeg geblesseerd is en niet meespeelt, waardoor de winstkansen voor die ploeg gevoelig kleiner worden. Ook voor wie nog niet helemaal vertrouwd is met het wedden op voetbal kan met een Double Chance weddenschap geleidelijk aan met de manier van werken kennismaken.
Bij een over/under weddenschap gok je of er minder dan 2 of meer dan 2 doelpunten zullen gescoord worden binnen een bepaalde wedstrijd. Dit is geldig voor zowel de volledige wedstrijd als voor een speelhelft. Ook is het mogelijk om enkel in te zetten op het aantal doelpunten die door één van de twee ploegen worden gemaakt.
Ook bij dit type van weddenschap informeer je jezelf best op voorhand over het recente speelgedrag van de ploegen die de wedstrijd spelen. Zijn het ploegen die veel scoren? Wordt er een topschutter opgesteld? Zijn er nog zaken die ervoor zouden kunnen zorgen dat er veel, of net weinig zal gescoord worden?
Bepaalde bookmakers organiseren ook over/under weddenschappen op het aantal hoekschoppen, het aantal gele en/of rode kaarten, het aantal penalty’s,… De mogelijkheden zijn eindeloos.
Supersimpel: bij een Draw no Bet weddenschap zet je in op ofwel verlies, ofwel op winst. Indien de wedstrijd met gelijkspel afgerond wordt, dan wordt het bedrag dat je hebt ingezet volledig terugbetaald. Ook hier is het mogelijk om enkel op de eerste helft in te zetten. Indien de ploegen in rust gaan met een gelijke stand, dan krijg je jouw inzet volledig terugbetaald. Ook dit is een veiligere manier om te wedden, voor wie niet helemaal zeker is over welke ploeg het meeste zal scoren, of voor wie nog niet echt vaardig is in het wedden op voetbal.
Je zet bij deze weddenschap in op het aantal gele en/of rode kaarten die tijdens een bepaalde wedstrijd zullen uitgedeeld worden. Ook op welke speler, welke ploeg of in welke helft een kaart zal getrokken worden kan ingezet worden. Bij een ‘Booking Points’ weddenschap staat een gele kaart gelijk aan 10 punten en een rode aan 25 punten. Bij deze weddenschap gok je of het totaal aantal punten onder of boven een x-aantal punten zit.
Er zijn tal van mogelijkheden binnen de categorie goal weddenschappen. Je kan bijvoorbeeld gokken op de speler die als eerste zal scoren, welke ploeg het eerst een bal tussen de netten krijgt en ook of het eerste doelpunt binnen het eerste halfuur van de wedstrijd zal vallen.
Andere populaire inzetmogelijkheden:
Gelijkaardig aan de goal weddenschappen zijn er ook bij deze manier van inzetten verschillende mogelijkheden:
Meer nog dan bij andere weddenschappen kan een goede kennis van de ploegen die de wedstrijd spelen de kansen op een goede gok verhogen:
Bij deze soort van weddenschap zet een speler een bepaald bedrag in op ruststand én op de eindstand. Ook hier worden de strafschoppen en verlengingen niet meegerekend. Deze vorm van wedden op voetbal vergt eigenlijk toch wat ervaring en zeker ook een grondige kennis van de ploegen die spelen. Groot voordeel van een Half Time/Full Time weddenschap is de extreem grote kans op een hoge winst.
Bij een handicap weddenschap wordt een (virtuele) voorsprong gegeven aan een bepaalde ploeg. Deze weddenschap kan aangegaan worden in verschillende varianten. Je kan een van de twee ploegen bijvoorbeeld een voorsprong geven met een aantal virtuele doelpunten, waardoor de andere ploeg een hoger aantal doelpunten zal moeten scoren om de wedstrijd effectief te kunnen winnen.
Een moeilijkere soort van weddenschap, met een lage kans op winst maar waarmee je tegelijk ook hoge bedragen kan winnen, is de Correct Score Weddenschap. Bij deze vorm van wedden op voetbal moet een speler de correcte eindstand van de wedstrijd gaan voorspellen. Er moet dus niet enkel worden aangeduid of de thuisploeg of de uitploeg zal winnen, maar ook wat de uiteindelijke score zal zijn, bijvoorbeeld 2-3 of 0-1. Heel wat spelers proberen hun winstkansen te vergroten door met meerdere uitslagen mee te dingen naar de prijzenpot.
Bij een Even/Odd weddenschap zet je in op ‘even’ of ‘oneven’, wat op verschillende spelvarianten betrekking kan hebben:
Zie je het haalbaar om een voorspelling uit te brengen over een volledig voetbalseizoen, dan is het aangaan van een outrights weddenschap ideaal. Ook hier worden terug verschillende topics om op te wedden voorgesteld:
Sinds haar intrede in 2018-2019 veroorzaakte de VAR (Video Assistant Referee) heel wat ophef, maar opende gelijk nieuwe wedmogelijkheden. Liefhebbers van een gewaagd gokje kunnen inzetten op het tijdstip in de wedstrijd waarop de VAR moet tussenkomen, in de eerste of de tweede helft, voor welke ploeg of welke speler en of er een getrokken kaart of een strafschop volgt op de beslissing van de VAR?
Ook zijn er bookmakers die bijvoorbeeld een free bet of een bonus uitbetalen wanneer jouw weddenschap tenietgedaan wordt door een bepaalde beslissing die door de VAR werd genomen tijdens het verloop van het spel. Deze nieuwe vorm van wedden op voetbal kent een groot succes, vooral dan bij de weddenschappen op spelelementen waar de VAR rechtstreeks een invloed op heeft, zoals het wedden op corners en het trekken van rode of gele kaarten.
Een speler kan live, dus tijdens de wedstrijd, wedden op de wedstrijd of op bepaalde elementen ervan.
Naast de diverse varianten van manieren om een bepaald bedrag in te zetten, is er ook volop keuze in sporttakken en disciplines waarop je kan wedden.
In Europa steekt voetbal er met kop en schouders bovenuit. Je kunt geld inzetten op nationale competities, maar ook op grotere toernooien zoals het WK Voetbal of de Engelse Champions League. Zeker wanneer grote kampioenschappen zoals het EK worden gespeeld, zien bookmakers het aantal inzetten en spelers met een ruk de hoogte in schieten.
Op een tweede plaats in het lijstje van populairste sporten om op te wedden, vinden we tennis. Tennis biedt een verrassend ruim aanbod van wedmogelijkheden. Inzetten kan zowel op toernooien als op een enkele wedstrijd. Net zoals bij het voetbal kan er een gokje gewaagd worden voor de aanvang en ook live, tijdens de wedstrijd zelf.
Om goed te kunnen inzetten op een tenniswedstrijd, is het goed de basisregels van het spel te leren kennen.
Een van de spelers start met het kruislings opslaan van de bal. In vakjargon heet dit ‘serveren’. De tegenspeler geeft een ‘return’ door de bal terug te slaan over het net naar het speelveld van de eerste speler. Dit heen en weer slaan van de bal is een ‘rally’. Spelers kunnen elkaar verrassen door met een ‘volley’ de bal kort over het net te slaan of met een ‘smash’ vanuit de hoogte de bal met volle kracht op het speelveld van de tegenstander te slaan, op een plaats waar hij er niet bij kan komen.
Spelers scoren een punt wanneer ze erin slagen om de bal twee keer te laten stuiteren op het speelveld van de tegenstander. Bij tennis wordt een binnengehaald punt met meerdere punten weergegeven op het scorebord. Een eerste punt geeft een score van 15-0, twee punten is 30-0 en drie punten 40-0. Een nul wordt ook met de term ‘love’ omgeroepen door de commentatoren van de wedstrijd. Een speler wint een game na vier punten te scoren en wint een set wanneer vier games werden gewonnen. Afhankelijk van het gespeelde toernooi zijn ofwel twee ofwel drie sets voldoende om de wedstrijd te winnen.
Bij een tussenstand van 40-40 spreken we over een ‘deuce’. Het spelreglement bepaalt dat bij een deuce een speler pas het spel kan winnen door twee punten achter elkaar te scoren. Het eerstvolgende punt dat de speler kan maken heet advantage, slaagt hij er in nog een punt te scoren, dan wint hij deze game.
Naast de gewone tenniswedstrijden worden er wereldwijd enkele grote toernooien georganiseerd.
De Grand Slam toernooien zijn de vier grootste tennistoernooien die in de loop van een jaar gespeeld worden. Het gaat om volgende toernooien: de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open.
In januari strijdt de top van de tenniswereld om de overwinning op de Australian Open. Dit populaire toernooi wordt gespeeld in Melbourne, op de hardcourtbanen van het Melbourne Park. Er zijn wedstrijden in het mannen- en vrouwen enkelspel en het mannen- en vrouwendubbelspel, met daarnaast ook wedstrijden in het rolstoeltennissen.
Roland Garros wordt gespeeld eind mei op de gravelbanen van het Stade Roland Garros in Parijs. Het toernooi staat ook bekend onder de naam the French Open of ook wel de Open Franse tenniskampioenschappen. Naast de traditionele enkel en dubbelspellen voor mannen en vrouwen, zijn er ook het gemengd dubbelspel, een juniorentoernooi en diverse wedstrijden voor rolstoeltennissers.
The Wimbledon Championships, vaak afgekort tot Wimbledon, staat bekend als het meest prestigieuze tennistoernooi. Het is ook het oudste van de vier Grand Slams en is ontzettend populair. Spelers strijden er in juni en juli op de grasbanen voor de felbegeerde eerste plaats, en dit verplicht in een witte tennistenue.
Kort na Wimbledon wordt het laatste Grand Slam toernooi georganiseerd. Gaststad New York ontvangt er eind augustus de spelers in het USTA Billie Jean King National Tennis Centre in Flushing in Queens, een wijk in New York. Spelers beslechten er de wedstrijden op hardcourtbanen.
Het winnen van een Grand Slam is uiteraard enkel weggelegd voor sterke, professionele spelers. In totaal slaagden slechts acht mannen en tien vrouwen erin om alle vier de toernooien te kunnen winnen.
De toernooien uit de ATP Tour Masters 1000, ook bekend onder de voormalige benaming de Super 9 series, zijn negen belangrijke wedstrijdtoernooien waar een aardige prijzenpot te verdienen valt. De 1000 in de naam verwijst naar de duizend rankingpunten die de winnaar krijgt.
Volgende negen toernooien maken deel uit van de ATP Tour Masters 1000:
De WTA Finals zijn enkel weggelegd voor de werkelijke toppers uit het vrouwentennis. Enkel de eerste acht dames en de eerste acht koppels van het dubbelspeltennis mogen aan deze competitie deelnemen. De WTA Finals worden georganiseerd in het Chinese Shenzhen.
Dit geldt ook voor de ATP-finals, de wereldkampioenschappen tennis voor de mannen. Dit toernooi wordt beslecht op de hardcourt en indoor banen van de O2 Arena in Londen.
Er zijn heel wat mogelijkheden om een weddenschap te plaatsen. We zetten de meest populaire voor u op een rij:
Bij het plaatsen van een outright bet zet je een bepaald bedrag in op de speler waarvan je denkt dat hij de wedstrijd zal winnen. Goed om weten is dat bij tennis – in tegenstelling tot andere sporten zoals voetbal – een wedstrijd nooit met een gelijkspel kan eindigen. Er is steeds een winnaar en een verliezer. Dit betekent dat de kans om te winnen bij het plaatsen van een outright bet op de winnaar, 50% kans op winst geeft.
Bij een long term bet zet je in voor een volledig toernooi, dus voor een langere periode.
Spelers zetten hun geld in op het aantal sets of games van een bepaalde wedstrijd, namelijk of het aantal sets of games boven of onder een bepaald aantal zit. Een andere mogelijkheid is te wedden op de exacte score van een set, en of die even of oneven zal zijn.
Bij handicap betting beslis je om een bepaalde tennisser een zogenaamd voor- of nadeel toe te kennen, door hem bij aanvang van de wedstrijd al een aantal punten te geven, waardoor de tegenspeler eerst een achterstand moet inhalen om op gelijk niveau te kunnen komen.
Heel belangrijk is de plaats op de wereldranglijst van de speler op het moment van de wedstrijd. Hoe hoger die plaats, hoe meer wedstrijden die speler heeft gewonnen.
Hou ook rekening met de conditie van de spelers. Heeft hij recent een blessure gehad? Hoe zijn de laatste wedstrijden die hij heeft gespeeld verlopen? Wat was de uitslag van vorige wedstrijden tegen deze tegenstander?
De ondergrond waarop een wedstrijd gespeeld wordt is niet voor alle spelers gelijk. Sommigen tennissen beter op een hardcourt, anderen beter op kunstgras.
Een derde populaire sport waar regelmatig een gokje wordt op gewaagd is de paardensport,
Het ontstaat van deze sport gaat honderden jaren terug, tot bij de Romeinen. Toen had het wedden op paardenraces een totaal ander imago en was het eigenlijk alleen voor de elite en de rijkere bevolking bestemd.
In het middeleeuwse Engeland waren paardenrennen nog steeds populair, maar ook hier konden alleen rijke mensen wedden op de wedstrijden. Dit veranderde onder het bewind Karel II van Engeland, die een grote liefhebber was van paarden en de renwedstrijden. Hij zorgde ervoor dat de sport meer naamsbekendheid kreeg bij de rest van de gemeenschap. Dankzij deze tussenkomst kon iedereen die naar de races kwam zien ook een gokje wagen op de wedstrijden. Het succes van de sportweddenschappen kreeg toen een enorme boost.
Wat in vroegere tijden een van de populairste sportweddenschappen was, zij het bij een select gezelschap van rijken, is dus tegenwoordig voor een breed publiek beschikbaar. Spelers kunnen heel gemakkelijk online inzetten dankzij het uitgebreide aanbod aan virtuele paardenraces.
Bekijken we het wereldwijd, dan wordt er natuurlijk heel wat geld ingezet op Amerikaanse competities. Denk maar aan de NBA, de NFL en de Major League Baseball. Misschien wat minder verwacht in de top 10 is cricket, wat vooral in Aziatische landen populair is. Aziaten zijn sowieso al stevige gokkers. Ook golf, Formule 1 en boksen blijven populaire sportweddenschappen.
Naast de reguliere sportwedstrijden wordt het aanbod aan online sportwedstrijden ook meer en meer uitgebreid. E-sport is ontzettend populair dankzij de grote toegankelijkheid voor een breed publiek. Wedden op een e-sportsgame is eenvoudig, kan van op elke locatie gebeuren en verloopt ook nog eens volledig anoniem. Geen wonder dat steeds meer mensen de weg naar het online wedden op een sportwedstrijd vinden.
In volgende sporttakken zijn volop e-sportweddenschappen aan te gaan:
Gok met mate. Geniet van het spel.