Hoe is de UEFA Nations League ontstaan?

Home » Wedden op sport » Hoe is de UEFA Nations League ontstaan?

UEFA Nations League: alle info op een rij!

De UEFA Nations League is het jongste broertje onder de internationale voetbalcompetities, waar alle lidstaten van de UEFA aan deelnemen. De UEFA Nations League wordt om de twee jaar gespeeld.

Historiek

De UEFA (Union of European Football Associations) kreeg de taak toebedeeld om de samenwerking tussen de verschillende voetbalbonden te coördineren en in goede banen te leiden. Er wordt daarom dan ook regelmatig overleg ingepland. Op de UEFA Strategy Meeting in Cyprus in 2011 werd al snel duidelijk dat de voetbalbonden niet langer tevreden waren over de toenmalige ‘interlands’ die werden gespeeld. Deze vriendschappelijke internationale matchen werden te vrijblijvend bevonden.

Na heel wat verder overleg maakte de UEFA op 27 maart 2014 tijdens het 38ste UEFA Congres in Kazachstan bekend dat er effectief een nieuwe competitie in de maak was. Enkele maanden later was het zo ver: op 4 december 2014 vond de formele goedkeuring van zowel de opzet als het wedstrijdschema plaats.

De eigenlijke start van de UEFA Nations League liet nog op zich wachten tot september 2018.

De eerste match werd gespeeld na het aflopen van het WK voetbal in 2018, dat toen in Rusland werd gespeeld. Portugal mocht zich tot eerste winnaar van deze nieuwe competitie kronen en sleepte de betoverende beker in de wacht. Het bijzondere aan deze UEFA Nations League beker is dat het ontwerp gebaseerd is op het competitielogo. De binnenzijde van de kelk is gekleurd, waarbij de kleuren van elke vlag van ieder deelnemend land vertegenwoordigd is. De beker, gemaakt uit 100% massief zilver, werd onder grote belangstelling voorgesteld tijdens de loting van het seizoen 2018-2019, door de voorzitter van de UEFA, de Sloveen Aleksander Čeferin.

Naast de beker werd ook een eigen hymne voor de UEFA Nations League gecomponeerd. Het duo Giorgio Tuinfort en Franck van der Heijden schreven een lied dat werd ingezongen door het Groot Omroepkoor, onder begeleiding van het Nederlandse Radio Filharmonisch orkest.

Hoe zit de competitie in elkaar?

Het oorspronkelijke wedstrijdreglement dat was opgesteld in 2014 hield volgende zaken in:

  • De UEFA Nations League wordt om de twee jaar gespeeld, en dit in de maanden september, oktober en november van de even jaren.
  • Er zijn 55 lidstaten. De UEFA verdeelt deze 55 lidstaten in vier divisies. Deze 4 divisies bestaan op hun beurt uit poules of groepen. Elk team speelt dus vier tot zes wedstrijden binnen de eigen groep.
  • De divisies:
    • Divisie A
      • Hoogste of eerste divisie
      • 12 teams
    • Divisie B
      • Tweede divisie
      • 12 teams
    • Divisie C
      • Derde divisie
      • 15 teams
    • Divisie D
      • Vierde divisie
      • 16 teams
    • De UEFA baseert zich bij het opmaken van de vier divisies op de zogenaamde landencoëfficiënten. Op basis van de prestaties van het nationale voetbalelftal tijdens het voorbije jaar, worden de landen in een bepaalde ranking opgenomen. Groot voordeel van dit systeem is dat ploegen met een te vergelijken niveau in eenzelfde poule ingedeeld worden.
    • Elke winnaar van iedere divisie is automatisch geplaatst voor de play-offs, waarbij tickets voor het Europees Kampioenschap en ook voor het Wereldkampioenschap in de wacht kunnen gesleept worden. Maar! Indien een ploeg zich al kon plaatsen voor het EK of het WK via de gewone competitie, dan wordt het play-off ticket doorgeschoven naar het volgende land op de ranking in diezelfde divisie.
    • De vier groepswinnaars in de eerste divisie A spelen altijd in een oneven jaar om de titel.
    • De vier groepswinnaars in de divisies B, C en D promoveren (dus stijgen op de ranking), terwijl de laagst geplaatste teams in elke groep in de divisies A, B en C zullen degraderen (dalen op de ranking).

De Final Four

De vier winnaars van de groepen in League A spelen voor de titel in wat ook wel een knock-out systeem genoemd wordt. Deze Final Four (laatste 4 wedstrijden) knock-out wedstrijden bestaan uit twee halve finales, een troostfinale en een finale. Deze halve finales en finale worden gespeeld in juni van het oneven jaar. De Final four zijn dus de finalewedstrijden waarin één land kampioen wordt van de UEFA Nations League, maar helaas geen ticket krijgt voor het EK of WK.

Verbetering van het UEFA Nations League wedstrijdreglement

De UEFA besliste om na de eerste editie van de UEFA Nations League een aantal veranderingen te introduceren:

  • Het aantal lidstaten in de divisies wijzigt:
    • A: 16 landen
    • B: 16 landen
    • C: 16 landen
    • D: 7 landen
  • Slechts 2 landen degraderen van divisie C naar divisie D.

Volgend schematisch overzicht geeft een duidelijk inzicht in het verloop van de UEFA Nations League:

 

Fase I – Groepswedstrijden De UEFA verdeelt 55 deelnemers in vier divisies:

A: 16 landen

B: 16 landen

C: 16 landen

D: 7 landen

Elke divisie bestaat uit 3 of 4 ploegen (zogenaamde poules), die onderling twee keer tegen elkaar moeten spelen. Deze ploegen worden verdeeld via een loting.

De vier groepswinnaars van de divisies B, C en D promoveren allen, de vier laatste ploegen van de divisies A, B en C degraderen.

Fase II – Final Four De vier groepswinnaars van divisie A spelen de Final Four:

–          Halve finale 1

–          Halve finale 2

–          Troostfinale

–          Finale

In deze Final Four vallen geen EK-tickets of WK-tickets te bemachtigen. De winnaar van de finale sleept de UEFA Nations League beker in de wacht.

Fase III – Play-offs voor 4 EK tickets De groepswinnaars van elke divisie spelen play-off wedstrijden waarbij de winnaar

·         een ticket voor het EK in de wacht sleept in een oneven jaar

·         een ticket voor het WK in de wacht sleept in een even jaar

Indien een team al een ticket voor het EK of het WK heeft veroverd, gaat de kans naar de volgende op de ranking.

 

Het grote voordeel van deze fase is dat ook een kleinere ploeg kan meedingen naar een plaats voor het EK of WK.

Een nadeel zou mogelijks kunnen zijn dat een team zich bewust in de ranking laat zakken, om zo in een ‘gemakkelijkere’ divisie terecht te komen voor de volgende editie van de UEFA Nations League, wat automatisch ook een volgende kans op het krijgen van een EK-ticket of WK-ticket  betekent.

Fase IV – Het EK of WK zelf Het uiteindelijke EK 2020 werd gespeeld door 20 landen, waarvan:

–          16 landen die zich via de normale weg hebben gekwalificeerd

–          De vier winnaars van de play-offs van de UEFA Nations League

 

Voor het WK 2022 worden twee van de tien play-off plaatsen gereserveerd via de UEFA Nations League.

 

Was er nood aan een derde internationale competitie?

De UEFA Nations League biedt een aantal voordelen ten opzichte van het vroegere systeem van vriendenmatchen en interlandwedstrijden zonder echte gevolgen. Het idee achter het organiseren van een derde, nieuwe internationale competitie was om enerzijds de ondermaatse, vaak flauwe vriendschappelijke interlands te vervangen door hoogwaardiger voetbal.

Doordat er nu hogere verdiensten aan de internationale wedstrijden worden gekoppeld, verwacht de UEFA dat de ploegen een hoger spelniveau zullen laten zien. Maar anderzijds krijgen door de UEFA Nations League ook de kleinere ploegen of landen nu ook de kans om op een hoger niveau mee te spelen. Bovendien worden ze ingedeeld in een ploeg van gelijk kaliber, wat hun kansen op een hogere ranking aanzienlijk verhoogt.

Overzicht van de eerste twee edities van de UEFA Nations League

Volgende tabel biedt een overzicht van de 55 lidstaten en hun speelprestaties tijdens de voorbij twee edities van de UEFA Nations League. De ploegen die respectievelijk eerste, tweede en derde eindigden werden in het geel gemarkeerd.

 

Land 2018-2019 2020-2021
Divisie Promoveren

Degraderen

Eindstand divisie Promoveren

Degraderen

Eindstand
Albanië C 34 C P 35
Andorra D 53 D 55
Armenië D P 45 C P 36
Azerbeidzjan D P 46 C 43
België A 5 A 4
Bosnië en Herzegovina B P 13 A D 15
Bulgarije C P 29 B D 31
Cyprus C 36 C 46
Denemarken B P 15 A 7
Duitsland A 11 A 8
Engeland A 3 A 9
Estland C 37 C 47
Faeröer D 50 D P 50
Finland C P 28 B 21
Frankrijk A 6 A 1
Georgië D P 40 C 42
Gibraltar D 49 D P 49
Griekenland C 33 C 37
Hongarije C P 31 B P 20
Ierland B 23 B 28
IJsland A 12 A D 16
Israël C P 30 B 25
Italië A 8 A 3
Kazachstan D P 47 C 45
Kosovo D P 42 C 44
Kroatië A 9 A 12
Letland D 51 D 53
Liechtenstein D 52 D 51
Litouwen C 39 C 41
Luxemburg D P 44 C 39
Malta D 54 D 52
Moldavië D P 48 C 48
Montenegro C 35 C P 34
Nederland A 2 A 6
Noord-Ierland B 24 B D 32
Noord-Macedonië D P 41 C 40
Noorwegen C P 26 B 22
Oekraïne B P 14 A D 13
Oostenrijk B 18 B P 18
Polen A 10 A 10
Portugal A 1 A 5
Roemenië C P 32 B 26
Rusland B 17 B 24
San Marino D 55 D 54
Schotland C P 28 B 23
Servië C P 27 B 27
Slovenië C 38 C P 33
Slowakije B 21 B D 30
Spanje A 7 A 2
Tsjechië B 20 B P 19
Turkije B 22 B D 29
Wales B 19 B P 17
Wit-Rusland D P 43 C 38
Zweden B P 16 A D 14
Zwitserland A 4 A 11

 

Editie 2022-2023

In 2021 wordt de loting voor de ploegenverdeling van de derde editie van de UEFA Nations League georganiseerd. Deze trekking vindt plaats op 16 december in Montreux, Zwitserland.

De eigenlijke UEFA Nations League zelf start dan volgend jaar, in juni 2022. Wanneer alle nationale competities werden beslecht maken de spelers zich op voor de internationale wedstrijden.

Op 2 juni wordt de aftrap gegeven voor de eerste vier speeldagen. De laatste speeldag valt uiterlijk op 14 juni. Eind september volgen dan nog speeldag 5 en 6. De vier spannende eindwedstrijden tussen de vier groepswinnaars van de eerste divisie, de Final Four, worden gepland tussen 14 en 18 juni 2023.

Kalender en datums van de UEFA Nations League:

16 december 2021 Loting voor de groepsfase
2-8 juni 2022 Wedstrijddagen 1 en 2
8-14 juni 2022 Wedstrijddagen 3 en 4
22-27 september 2022 Wedstrijddagen 5 en 6
Nog te bepalen Loting voor de finale
14-15 juni 2023 Halve finales
18 juni 2023 Troostfinale en finale
21-23 en 24-26 maart 2024 Play-offs

 

Wedden op de UEFA Nations League

Op alle wedstrijden van de UEFA Nations League kan een weddenschap worden ingezet. Je kan uiteraard inzetten op welke ploeg uiteindelijk de competitie zal winnen, maar ook wie de eerste plaats binnen een divisie veroverd, wie wanneer zal scoren, of er gele en rode kaarten zullen worden uitgedeeld, enzovoort. De mogelijkheden om te wedden op de wedstrijden van de UEFA Nations League zijn ontzettend uitgebreid!

 

Place2bet wenst u veel plezier!

Gok met mate. Geniet van het spel.

Place2bet Sport & Casino België